Sedef Hastalığı Nedir?
Sedef hastalığı, cilt hücrelerinin normalden birkaç kat daha hızlı çoğalmasına neden olan bir cilt bozukluğudur. Bir diğer adı da psoriasis olan sedef hastalığı sırasında ciltte beyaz pullarla kaplı engebeli kırmızı lekeler görülmeye başlanır.
Sedef Hastalığı Belirtileri
Özellikle diz ve dirsek bölgelerinde yer alan sedef rengi pullanma ve kabuklanmalar. Bu cilt lezyonları genital bölgede, tırnak ve saç derisinde de gözlenebilir. Arıca kollar, bacaklar, avuç içleri ve ayak tabanında kırmızı lekeler üzerinde gri-beyaz renkli deri döküntüleri ve kabuklanmalar
Tırnaklarda çukurcuklar, kalınlaşma ve sarı renk oluşumu, tırnak çevresinde şişlik ve kızarıklıklar
Ciltte kuruluk, yanma hissi, kaşıntı ve kanamalar, eklemlerde ağrı, şişlik ve kızarıklık
Sedef Hastalığının Tedavisi
Sedef hastalığı uygun tedavi yöntemi ile kontrol altına alınabilir. Hastalığın erken teşhis edilmesi kontrol altına alınmasını kolaylaştırır. Ancak döküntü ve pullanmalar vücut derisinin %10’unu kaplamışsa fototerapi ya da sistemik tedavi uygulanmalıdır. Sedef tedavisi kişiye özeldir. Hastalığın cilt üzerindeki yaygınlığı, hastanın yaşı, cinsiyeti, tedaviye uyumlu davranışı uygulanacak tedavinin seçiminde önemli faktörlerdir. Döküntü ve pullanmalar sınırlı bir alandaysa krem şeklinde olan sedef hastalığı ilaçları ya da nemlendiriciler kullanılır. Hastalık yaygınlaşmışsa sentetik A vitamini içeren ilaçlar, fototerapi ve bazı kanser ilaçları uygulanabilir.
Sedef hastalığı bulaşıcı mı?
Sedef hastalığı hem çocuklarda hem erişkinlerde görülebilmektedir. Çocuklarda sedef hastalığı, vücutta damlacık şeklinde görülürken, yetişkinlerde ise plak şeklinde ve stabil olarak seyredebiliyor. Sedef hastalığı kronik bir hastalıktır mikrobik bir enfeksiyon olmadığı için kişiden kişiye de bulaşıcı değildir.