Bebeklerde Konak Neden Olur?
Yaşamın ilk dönemlerinde bebeğin cildi dış dünyaya uyum sağlayabilmek için fazlasıyla değişim gösterir ve bu süreçte bazı cilt problemleri ortaya çıkabilir. Doğumda yeni doğan cildi steril kabul edilir dolayısıyla cilt onu koruyan yararlı bakteri florasından yoksundur. Bu durum hem cildi hem de bebeği dış etkenlere karşı çok daha hassas hale getirir.
Bebek yaklaşık 6 haftalık olduğunda cilt florası yetişkin cildine benzer şekilde gelişir, zenginleşir. Bu haftalarda bebeğin cildi çeşitli mikroorganizmaları tanımaya ve onları uzaklaştırarak bebeği korumaya başlar. Ancak bu flora tam anlamıyla gelişip yerleşene kadar cilt son derece kuru ve gergin görünümde olur. Bu durumda vücut fazla miktarda yağ üreterek kuru ve gergin olan cilt dokusunu yumuşatmaya çalışır.
Cildin pek çok bölgesi için son derece faydalı olan bu olay saçlı deride bazı problemlere yol açabilir. Fazla miktarda üretilen yağımsı maddeler bebeklerin saçı derisinde birikir ve daha sonra kuruyup kabuk formunu alarak sarı-kahverengi konak tabakalarını oluşturur.
Doğumdan sonra bebeğin cildinin normalden daha fazla yağ üretmesinin bir diğer nedeni de anneden geçen gebelikle ilgili pek çok hormonun bebeğin kanında halen dolaşıyor olmasıdır. Bu hormonlar yapıları gereği yağ ile uyumlu hormonlardır ve vücut bu hormonların varlığında normalden daha fazla yağ üretme eğiliminde olur.